Anahtar teslimi inşaat taahhüt Öncelikle  avan proje çizilir, arsa sahibi ile gerekli istişareler yapıldıktan sonra ilgili belediyeden alınan resmi imar bilgisi ile harita mühendisi sahada ölçümlerini tamamlar.

Gerçek proje ilgili sahada oturtturulur (buna biz belediyeden alınan aplikasyon krokileri doğrultusunda yapının araziye aplike edilmesi deriz).

Asıl projeler çizilir (mimari, statik, mekanik, elektrik), zemin etüdü yapılır ve belediye onayından sonra ruhsat alınır ve artık işe başlanır.



İlk iş şantiye idare binası yapım aşamasıdır, şantiye elektriği suyu bağlatılır binaya ait ilgili su idaresinden rogar çıkışları tespiti yapılır, gaz ile ilgili bağlantı yerleri tespiti yapılır.

Sonrasında kazı işlemlerine başlanılır. Burada İş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilmelidir, çökme ya da yıkılma olabilir. Kazıdan çıkan malzemeler gerekli izinler alınarak döküm sahasına taşınır. Bu aşamada yapımızın oturumu, köşe noktaları, kotlar her şey belirlenmiş olmalıdır.

Hafriyat ekibi çalışmalarını yaparken kalıpçılar projesine göre kalıp kanatları hazırlar, demirciler de zaiyat minimuma indirerek projesine göre kesim hazırlıklarına başlar.  Demir projeye göre kesilerek de şantiyeye indirilebilir.

Kazı sonrası aksları oturtacağımız ve üzerinde ölçüler yapacağımız telora çakılır ve akslar yerleştirilir. Temel grubu elemanların zemine aplikesi yapılır, gro beton dökülür (h:10-12cm), su izolasyonu yapıldıktan sonra da üzerine tekrar koruma betonu dökülür.

(h:5-6 cm). Sonra temel dış kalıpları projeye uygun yapılır. Ahşap ya da çelik dikme ve levhalardan oluşmuş elemanlar ile gerekli iksa işlemi tamamlanır. Bu işlere Betonarme Kalıp işleri denir.

Herşey iyi düşünülmelidir, örneğin köşelerde kalıp sökümü esnasında betonun kırılmaması için üçgen çıta donatılır. İyi bir kalıp malzemesi suyu içine çekmemelidir.

En iyi malzeme yüzeyi suya dayanıklı film ile kaplı kontraplak levha olan Playwood’dur.  Tabliye altlarında Alüminyum levha kullanımı da hızla artmaktadır.

anahtar teslimi inşaat taahhüt konusunda profesyonel ekip arıyorsanız

Eğer kalıplarımız yeni ise, betonun suyunu emmemesi için kalıp yüzeylerinin özel yağ ile yağlanması gerekir. Tünel Kalıp diye özel kalıp sisteminden de sonra bahsedeceğiz.

Betonarme demir hazırlığına geçilir. İşimize vakıf olmalı, projemizin neresinde ne kadar demir var bilmeliyiz. Projede de ilk önce kirişler monte edilir.

Tüm kiriş elemanları etriye, üst ve alt demir, piliye birbirlerine bağ teli ile bağlanır. Montajda da ek yerleri şaşırtmalarına, pas payı korunmalarına, homojen yerleşime dikkat edilmeli ve muhakkak temelde de topraklama sistemi yapılmalıdır.

 

Daha sonra döşeme donatıları ve tüm şaplar aralarından beton geçecek şekilde yerleştirilir. Gerekli tüm elektrik ve mekanik altyapı hazırlıkları da tamamlanır. Su boru bağlantılar vs.

Betonarme betonu işine geçilir. Uygulama öncesi kalıp sulanması özellikle sıcak havalarda önem taşır. Kaç m3 beton döküleceği bilinmelidir.

Kalıpların ve demirlerin son kontrolü, geçiş deliklerinin kontrolü, beton dökümü sürekliliği , hava şartları her şey halledilip onaylanmış kontrolü yapılmış betonumuz dökülür.

Yerine dökülen beton vibratörler ile sıkıştırılır. Beton içine 40-50 cm aralarla ,vibratörün titreşimi yapan kafa kısmı en fazla kendi boyunca sokularak işlem tatbik edilir.

İnşaatta En iyi ekip çözümü için

Sonra beton 3-4-5 gün sulanmalıdır. Sulama işlemi, hava çok sıcaksa beton üzerine serilen özel malzemeler ya da çuval parçalarını devamlı ıslak tutmak sureti ile yapılırsa daha iyi olur.

Çok soğukta ise don olma ihtimali varsa beton imalatı sırasında çabuk priz alıcı katkı malzemeleri ilave edilmelidir ve beton üzerine talaş, naylon gibi dış etkilerden koruyucu malzeme serilmelidir.

Yapımız projesine göre yukarıdaki kurallar çerçevesinde bitirilir. Eş zamanlı çatı yapılırken iş iskelesi kurulur, zeminden duvarlar örülür, şimdi tek tek irdelemeye devam edelim

İş iskeleleri  :   Çelik konstrüksiyon olarak alman tipi güvenlik tedbirli iş iskeleleri kullanılmaktadır. Yükseklikle ilgili yardımcı inşaat grubu da diyebiliriz.

Dikkat edilecek hususlar ise, iskele yürüme yerlerinin başları sabitlenmelidir. (gerekli tedbirler alındıktan sonra yukarıdan asma tip iş iskeleleri de kullanılmaktadır).

Tüm iskeleyi taşıyan zemin düz ve sağlam olmalıdır, dışa devrilmelere karşı payandalarla takviye edilmeli, bina ile tijlerle tutturulup stabil hale getirilmeli.

Muhakkak toprak hattı ile teçhiz edilmelidir. İş için iskeleye emniyet kemeri, baret, iş güvenliği gözlüğü, toz varsa maske ile çıkılmalıdır.

Duvar imalatları:  Bölme, dolu, delikli, pres tuğla, blok tuğla, gaz beton ve prefabrike alçı pano duvarları olarak incelenebilir.

Örme sırasında yatayda ve düşeyde düzgünlüğe dikkat etmeli ve özellikle köşe kilitlenmelerini de göz önünde bulundurarak örme yapılmalıdır.

Bu da duvar köşelerine, kapı pencere gelen yerlere mastar veya düşey ipler gerilerek yapılır.

Sıva İşleri: Sıva öncesi Elektrik, Tesisat ve kör kasa imalatlarının yapılmış olması gerekmektedir. Sıvanın iyi olması alt duvar tabakasının düzgün olmasına bağlıdır.

İlk kaba sıva yapılmadan anolar oluşturulur. (düşeyde ve sıvanın kalınlığında)., Bu anoların ipinde ve şakülünde olması en kolay çözümdür.

Sıva harcı karışım oranı da ileride çatlakların olmaması ve de ekstra maliyet olmaması adına önemlidir.

Yaz mevsiminde sıvanacak yüzeyler ve yapılan sıvalar sulanmalıdır. Aynı şekilde gaz beton üzerine yapılacak sıvadan önce de sulama büyük önem arz eder.

Çünkü gaz beton kimyası gereği su emicidir ve yapılan sıvanın suyunu emer sonuçta da yapılan sıvada dökülmeler olur.

Burada unutulmaması gereken bir başka konu da sıva altı elektrik, boru ve su boru imalatlarının yapımıdır.

Tüm sıva işlemlerinde kullanılan kumların (kaba, ince) içindeki mil oranı çok düşük ve temiz olmasıdır, kesinlikle deniz kumu olmamalıdır.

Dış sıvalarda da dış etkenlere maruz kalacağından takviye harçlı yani çimento oranı fazla olan sıva kullanılmalıdır.

Ahşap İmalatlar :Kapı, pencere, dolap vs ile ilgili tüm işleri kapsar. İlgili tüm imalat kalemlerinde ısı izolasyonunu unutmamak ona göre imalat yapmak gerekir.

Çeşitli Demir İmalatları; Soğuk demir atölyelerinde ya da şantiyede saç ve profiller ya da kutu profillerden imal edilmiş korkuluk, ferforje, çatı arası çıkış kapakları, su depoları, bükme saç kapı kasaları gibi imalatların tümüdür.

Çatı İşleri  : Ahşap oturtma (latalı ya da tahta kaplama), çelik konstrüksiyon (makaslı ya da dolgu gövdeli), çerçeve sistemleri (fabrika, hangar).

Uzay kafes sistemleri çatı işlerine örnek verilebilir, burada çatı cinsi ne ise çatı kaplamaları da uygun olmalıdır. Ölçü, ahşapta iz düşüm metrekaresine göre iken çelikte tartı esastır. Isı yönetmeliğine göre imalat unutulmamalıdır.

Bina Pis Su Bağlantıları: Pis su çıkışları fosseptik ya da genel kanalizasyon şebeke sistemi ile bağlanır. Her konumda da pis su çıkış kotu ile deşarja bağlanılan kot uyumlu olmalı, en uygunu kotlar arası doğal akışın sağlanmasıdır.

Boya Badana İşleri:   Yangın anında geç yanan, rengi uzun yıllar solmayan, standartlara uygun boya, maliyet adına biraz yüksek olsa da Uzuner İnşaat olarak bizler TSE belgeli ürün kullanmakta ve tavsiye etmekteyiz.

Kaplamalar, Mantolama, Çit yapım ve imalat, Taş ev, Çelik Konstrüksiyon-Betonarme ev, söve imalat, mezarlık yapım,  Peyzaj ve Havuz ile alakalı en kısa sürede makalelerimizi ve tecrübelerimizi yayınlayacağız.